KTM RC390 Cup sprider sig över världen

RC390 är en A2-behörig sporthoj från KTM (vi var på lanseringen, läs provkörningen i Bike Katalogen ute 2 december) som under året har haft sin egen enhetsserie i Tyskland. ADAC 390 Cup har kört deltävlingar med främst IDM-mästerskapet men också samtidigt som MotoGP på Sachsenring. 

Receptet är enkelt. Deltagarna får köpa sin racekitade RC390, som också levereras med alla gatdelar, och sedan är det bara att köra. Sen tillkommer visserligen anmälningskostnader med mera, men grundtanken är billig racing för att lyfta fram unga talanger. Det är inte en oprövad idé, men KTM verkar göra det rätt för nu sprider sig serien till resten av världen.

Ända sedan i augusti har arrangörerna bakom British Superbikes tittat närmare på det att köra en motsvarande serie i England och de siktar på att köra flera deltävlingar av RC390 Cup UK tillsammans med det brittiska Superbike-mästerskapet nästa år.

Nu står det klart att MotoAmerica, det nya roadracingmästerskapet i USA, också kommer ha en egen RC390 Cup 2015. Serien kommer köra tillsammans med utvalda deltävlingar av AMA-mästerskapet och tanken är att det ska vara öppet för 14- till 22-åringar. 

– Ett av våra huvudmål med MotoAmerica är att finna nya talanger och det här är början på det, säger trefaldiga 500-mästaren Wayne Rainey som är en av personerna bakom det nya AMA-mästerskapet.