Kraschfest på Phillip Island

Márquez stod i pole och eftersom han tagit hem mästerskapet redan förra helgen så valde han en ny strategi. Världsmästaren gav allt direkt och lyckades öppna upp en lucka till resten av fältet. Rossi startade åtta på gridden men körde suveränt och var snabbt uppe på tredjeplats och började duellera med stallkollegan Lorenzo om andraplatsen. 

Rossi lyckades ta sig förbi Lorenzo och när på varv 17 Márquez ledde med flera sekunder kraschade han i kurva fyra. Rossi blev aldrig utmanad och tog hem vinsten. Lorenzo såg ut att bli nedknuffad från andraplatsen då han körde betydligt långsammare än resten av fältet, det skulle visa sig att han fått ett defekt framdäck. Imponerande nog var det Crutchlow som lyckades ta sig om Lorenzo. Britten kör den ”gamla” Ducatin och har inte fått samma uppdateringar som Dovizioso eftersom han byter till Honda nästa år, men teamet hade bestämt sig för att helt sluta ställa in cykeln och istället låta Crutchlow få köra en konsekvent cykel – ett framgångsrecept som nästan gav Crutchlow andraplatsen. Men på sista varvet kraschade Crutchlow i kurva fyra. 

Det såg istället ut som att Pol Espargaro skulle komma ikapp Lorenzo och utmana, men han kraschade också i kurva fyra. Istället blev det hans teamkollega Bradley Smith som tog hem tredjeplatsen. Totalt var det nio förare som inte gick i mål, de flesta gick omkull i kurva fyra och problemet ska ha varit ett av Bridgestones framdäck – de förarna som gick omkull där hade medium-slicket och inte soft som resten av fältet valt. Det var också vid kurva fyra som Iannone kolliderade med Pedrosa och Bradl bromsade på sig och torpederade Aleix Espargaro – alla fick bryta. 

Endast 14 förare gick i mål och många Open-förare lyckades hålla sig på hjulen och få bra placering. För Rossi var det inte bara en vinst – det var också start nummer 250 i den främsta GP-klassen för honom. 

Resultat Australiens GP         
1    Valentino ROSSI    Yamaha    40’46.405                    
2    Jorge LORENZO    Yamaha    +10.836                    
3    Bradley SMITH    Yamaha    +12.294                    
4    Andrea DOVIZIOSO    Ducati    +14.893                    
5    Hector BARBERA    Ducati    +30.089                    
6    Alvaro BAUTISTA    Honda    +30.154                    
7    Scott REDDING    Honda    +30.158                    
8    Hiroshi AOYAMA    Honda    +33.166                    
9    Alex DE ANGELIS    Forward Yamaha    +33.577                    
10    Nicky HAYDEN    Honda    +34.144                    
11    Yonny HERNANDEZ    Ducati    +39.468                    
12    Danilo PETRUCCI    ART    +56.684                    
13    Michael LAVERTY    PBM    +1’12.813                    
14    Mike DI MEGLIO    Avintia    +1’28.050