Historisk dubbelseger i Worldsbk

Donington Park stod värd för den 7:e deltävlingen i World Superbike. Redan innan tävlingshelgen låg pressen på Kawasakiföraren Tom Sykes. Han har nämligen vunnit de senaste tre åren på banan och säger själv att det är något speciellt att köra på Donington Park.

Lördagens första heat var klart dramatisk och sevärd med många omkörningar och en del krascher. Inledningsvis drog Ducatiföraren och hemmaföraren Chaz Davies iväg i ett rasande tempo tätt följd av sin teamkollega David Giugliano, före Kawaduon Rea och Sykes. Det såg ett tag ut som att Sykes fina svit på segrar skulle brytas, men på det 5:e varvet bromsar Davies omkull sig i sista kurvan. Han reser upp hojen igen men halkar långt ned i resultatlistan. Därefter kör han dock upp sig rejält innan han åter igen kraschar och denna gång är det över för gott.

Istället är det Giugliano som tar över täten. Rea har lite problem med hojen då han vid ett antal tillfällen finner falska frilägen när han bromsar in i sista kurvan och halkar ned till tredje platsen. Sykes tar upp jakten och tar sig förbi Giugliano som därefter bjuder upp till kamp om segern. Tittarna bjuds på spännande underhållning. Slutligen vinner Sykes med 2,87 sekunder före Giugliano och trea blir Rea slagen med 9,81 sekunder.

Söndagens andra heat blev inte fullt lika dramatisk. Sykes gör slag i saken och tar kommandot direkt. Bakom honom jagar samma trio som i det första heatet. Denna gång gör VM-ledaren Jonathan Rea den starkaste körningen och hänger på Sykes i kampen om segern. Dessa två britter kör ifrån det övriga fältet och kämpar mot varandra som bittra fiender istället för teamkamrater. Rea gör en attack och tar sig om när endast några varv återstår. Men även denna gång bromsar han på sig in i sista kurvan och blir åter igen passerad av Sykes som därefter drar ifrån och vinner en historisk dubbelseger på Donington Park. Det är hans 8:e raka seger på 4 år på hemmaplan.

Trea blir Chaz Davies och på fjärde plats finner vi den hårt körandes unga italienaren Savadori på sin Aprilia RSV4. Femma blir Camier på MV Augusta och sexa blir amerikanen Hayden på sin Honda Fireblade. På nionde plats finner vi Brookes med BMW och på tionde AMA-mästaren Beaubier som ersätter skadade Sylvian Guintoli.

Det är många olika märken inom topp tio och visar på ett välfungerande reglemente som erbjuder tät och spännande racing.