”Han har talang och mod, men tar många risker”

Márquez startade säsongen i ren dominans. Han vann de tio första racen, men på Silverstone tog det slut – där slutade han utanför topp tio och av de fyra följande racen kraschade han i tre. Till slut kunde han dock kamma hem titeln på Motegi. 

– Jag tror att han är en förare som riskerar mycket. När du riskerar mycket är det större chans att du gör misstag, kraschar eller skadar dig, säger Lorenzo som inte tror att Márquez misstag under andra halvan av säsongen var på grund av nerver. 

Dorna presenterade nyligen kraschstatistik från årets säsong där Jorge Lorenzo var den ordinarie förare som kraschade minst i MotoGP, med endast två krascher. Valentino Rossi kraschade fem gånger och Dani Pedorsa sex. Márquez i sin tur kraschade elva gånger, inte lika mycket som under första säsongen men fortfarande desto mer än andra fabriksförare. 

– Det är anledningen till att han är så snabb – han är väldigt talangfull, han är väldigt modig, men han tar också många risker. Troligtvis färre det här året än förra, säger Lorenzo. 

Medan Márquez hade en riktigt bra första halva av säsongen och inte en lika bra andra halva var det precis tvärtom för Lorenzo. Under andra halvan tog han flest poäng av alla – totalt 166 stycken. I jämförelse tog Rossi 154 och Márquez 137. 

– Hade mästerskapet börjat på Indianapolis hade jag vunnit. Jag vet att det inte fungerar så, men det är bevis på att början av vårt mästerskap var en katastrof och vi förlorade många poäng. Det borde få oss att inse att vi behöver vara mer förberedda.