Hälften nära att somna bakom ratten

Trötthet bedöms vara en stor trafikfara och kan vara minst lika farligt som att köra rattfull. Ändå är trötthet ingenting som hindrar svenska bilförare att ge sig ut på vägarna, visar en ny undersökning som Snabbasvar.se har genomfört på uppdrag av däck- och bilservicekedjan Vianor.

Undersökningen visar att så många som 46 procent har varit nära att slumra till flera gånger när de har kört bil. Dessutom har sju procent av förarna faktiskt somnat bakom ratten. Fem procent av alla som svarat på undersökningen har somnat utan att det hänt någonting, medan två procent har kört av vägen på grund av trötthet.

Enligt Vianor svarade en man från norra Mellansverige att han kan hålla sig vaken oavsett hur trött han är. En kvinna från de södra delarna av landet svarade att hon aldrig kört trött igen efter att hon varit nära på att somna en gång.

Många försöker att hålla sig vakna genom att lyssna på musik i bilen. Två av tre lyssnar på radio i bilen, medan sju procent lyssnar på streamad musik, till exempel via Spotify. 12 procent lyssnar på CD-skivor.

1 000 svenskar har svart på undersökningen som är genomförd med ett representativt urval av befolkningen.

%d bloggare gillar detta: