Förbesiktiga själv din hoj!

Besiktningen brukar för de flesta av oss vara en smal sak och vi slinker igenom utan ombesök nio gånger av tio. Men för att slippa en onödig ombesiktning är det bra om du kollar några saker innan du åker iväg till  besiktningen.
Kontrollera slitaget på drivpaketet och att kedjan är sträckt med korrekt slack.
Däckens mönster får ej understiga en millimeter. Kontrollera tuta, bromsljus för fram- och bakbroms, hel- och halvljus samt att blinkers fungerar åt båda hållen. Kontrollera också regskyltsbelysningen.
En av de vanligaste skälen till att motorcyklar får ombesiktning är att reflex bak saknas. På vissa äldre hojar är reflexen integrerad i baklampan.
Ställ sedan motorcykeln på centralstödet så att framhjulet löper fritt från marken. Vrid styret från fullt utslag till fullt motstående utslag. Då skall styrlagrena löpa friktionsfritt och inte hugga till under rörelsen.

Titta efter så att inte gaffelbussningarna läcker gaffelolja och lämnar oljerester på gaffelbenen.
Ta en ficklampa och lys in mellan skiva och ok för att se om bromsbeläggen är för slitna. Du måste ha minst en millimeter kvar av belägget.  
Det är heller inte fel att ta en sväng förbi macken och trycka i rätt mängd luft i däcken. Bra att veta är också att från och med 29:e mars 2009 gäller inte längre 103 decibel-gränsen för motorcyklar godkända enligt eu 92/61/eeg eller 2002/24/eg. Montera därför originalljuddämpare för att vara på säkra sidan.
När det är dags för kontrollbesiktning kan du enkelt boka tid på internet. Bilprovningen.se är en lättarbetad webbsajt där du får svar på alla frågor. Sajten har också ett dokument du kan skriva ut och ha som hjälpreda vid självkontroll före besiktningen.
Har du gått igenom dessa punkter har du åtminstone gjort minsta möjliga för att slippa onödiga nerslag.

Om besiktning
Ditt besiktningsgodkännande gäller under två år ifrån besiktningstillfället. För nya motorcyklar gäller besiktningsfrihet tills fordonet nått fyra års ålder.

En kontrollbesiktning kostar 260 kronor medan en ombesiktning kostar 180 kronor. Du har två månader på dig att utföra efterkontroll, dock inträder körförbud efter en månad.
Får du nedslag igen får du ytterligare en månad på dig. Efter tredje försöket blir föreläggandetiden en vecka.

Om du missar din tid debiteras du halva kostnaden ändå. Avboka därför din tid senast två timmar före utebliven inställelse.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: