En miljon bilister har trafikfarlig syn

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningens om varje år undersöker svenska bilisters syn. 2018 års resultat visar att var sjätte bilist ser suddigt redan vid två meters avstånd och var tionde skulle inte få ta körkort med den synskärpa de har idag. 

– Det är helt klart oroväckande siffror som vi varje år får fram. Att var sjätte bilist ser suddigt redan vid två meters håll – ungefär där motorhuven slutar – är alarmerande. Insikten att man har en försämrad syn kommer ofta som en överraskning och många tycker därför att de har en fullgod syn för att köra bil. Eftersom synen förändras gradvis är det naturligt att många har en övertro på sin syn, säger Lottie Funck Ekelund, marknadschef på Synoptik.

I undersökningen vill 90 procent av de tillfrågade att det ska införas lagstadgade synkontroller vid körkortsförnyelse vart tionde år, 59 procent av dessa vill att lagkraven gäller vid 45 års ålder eller tidigare. Idag behövs endast en synundersökning i samband med ansökan om körkortstillstånd. 

Diskutera: Vad skulle du vilja se för lagkrav på synkontroller? 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: