En av tio bilister kör mot rött

Representanter från Motormännen observerade korsningar i fem städer och noterade bilisternas beteende när signalen slog om från grönt.

Resultatet visar att 48 procent passerade trafikljuset när det visade gult, trots att förarna hade möjlighet att stanna. 9 procent körde när signalen var röd.
 
– Det bekräftar det man ser i trafiken varje dag, säger Maria Spetz, vd för Motormännen, till Vi Bilägare. Vi ville göra den här undersökningen för att få det bekräftat.

Statistiken omfattar bara de bilister som fortsatte framåt när signalen var gul, på väg att slå om till röd. De som passerade precis när trafikljusen slog om har undantagits.
 
– Man kalkylerar att man inte får någon påföljd med böter. Det jag tycker man ska prioritera i sin riskkalkyl är att man kan skadas eller skada någon annan, säger Maria Spetz.

Nej till röd högersväng
Tidigare i år ställde sig flera politiker positiva till ett förslag om att bilister och cyklister ska få svänga höger trots att trafikljuset visar rött, bland annat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M). Maria Spetz vill inte se en sådan regeländring.

– Varje uppluckring av det här väldigt tydliga regelverket med rött ljus ökar risken för olyckor, säger hon.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: