EM Final Albacete:
Morales mästare i Superstock 1000

För andra året i rad tog Yamaha-föraren Carmelo Morales hem EM-mästerskapet på Albacete. Carmelo startade från poleposition med 1.30.729, tiondel före den italienska mästaren Stefano Cruciani på en Ducati. Nicklas Cajback kvalade som bästa svensk in på en 16:e plats med 1.33.082. Två sekunder snabbare än vad han körde på som bäst året innan på den tekniskt svåra racerbanan.

Ole Björn Plassen startade från platsen bakom Cajback, två tiondelar efter, och på 18:e plats följde Richard ”Cool Rille” Magnusson med 1.33.585. Christer Andersson startade först på en 25:e plats med sin Yamaha R1 -08 med 1.34.176. -Jag är för gammal för att orka med att slåss mot de här ungtupparna. Särskilt då man inte tävlat på nästan två månader och haft semester som uppladdning, skrattar den ödmjuke Christer.

Cool Rille hade stora problem under både träning och kval med sin quickshifter och allt annat som hans Honda kunde tänkas hitta på. Likaså hade Nicklas problem med sin quickshifter och fick inte riktigt bra ordning på det inför racet, trots skruvande långt in på lördagskvällen.

Norrmannen Ole Björn Plassen kraschade under lördagen och hans vackra Ducati såg inte särskilt fin ut efteråt. Men det var bara att byta ut kåpor, handtag och växelspak för att få den lika fin igen. Strax innan blåste Christer Andersson en motor och läckte ut olja på banan. Kvalet stoppades under tio minuter innan man fick ordning på banan och Christer kunde åka ut på sin reservcykel.

Cajback fick inte till starten och kom iväg på runt 18:e plats, Ole Björn kom iväg något bättre och tog någon placering. Det blev ett utdraget race utan några större fighter på banan. Carmelo Morales ledde från start till mål, även om Bernat Martinez utmanade honom på allvar mot slutet av det 20 varv långa racet med sin Yamaha R1 -08. Martinez satte också racets snabbaste varvtid, med sanslösa 1.30.574!

Ole Björn fick köra i depå efter halva racet då han tappade sin växelspak, han kom ut igen två varv efter ledarna och var ute efter sjätteplacerade Fabrizio Pellizon på en Aprilia RSV4. När Fabrizio upptäckte att norrmannen var bakom blev han mäkta irriterad och viftade vilt och menade att Plassen skulle sluta störa honom.

Nicklas Cajback körde upp sig några placeringar och var 15:e i mål. Tre förare diskvalificerades på grund av att de använt sig av telemetri. Två av förarna var före Nicklas i mål och därmed fick svensken klättra upp två placeringar i den officiella resultatlistan. Cool Rille som var 18:e i mål fick även han två placeringar till skänks. Christer Andersson blev 19:e.

Cool Rille förbättrade under racet sitt personbästa på Albacete med två tiondelar.
-Jag är faktiskt riktigt nöjd med mitt race. Jag körde ett race i all min ensamhet och hade långt till närmaste förare både framåt och bakåt. Det hade vart skönt med en poäng, men jag är nöjd ändå. Dessutom är det ju trevligt att få prispengar, 305 euro för en 16:e placering. Inte illa för en köttbulle som mig, skrattar Cool Rille.

-Det var synd att jag inte fick till starten. Men det hade vart svårt att hålla de förarna bakom mig ändå, de närmaste framför mig körde ju halvskekunden snabbare per varv. Jag hade hoppats på att köra en 1.32:a under helgen, men det blev 1.33-blankt istället. Men jag får vara nöjd och komma tillbaka starkare nästa år, säger Cajback.

Ifjol levererade Petter Jansson svenskarnas bästa resultat i Superstock 1000 med en 19:e plats. I år har vi klättrat upp ytterligare några placeringar. Nu hoppas vi på en lika god fortsatt utveckling och en topp tio placering till nästa år i den tuffa klassen.