Elektroniska skyltar är framtiden

Vanliga nummerskytar är lätta att fiffla med. Enbart i South Carolina går myndigheterna miste om 150 miljoner dollar om året eftersom vissa förare kör oförsäkrat och oskattat med utgångna skyltar. Nu finns det teknik som möjliggör att tillverka elektroniska skyltar som visar registreringsnumret så länge allt är betalat, men som, om det inte är betalt, eller om bilen är stulen, visar just att bilen är oförsäkrad eller stulen. Det är ingen LCD- eller LED-skärm, utan är gjord av så kallat "elektroniskt papper".

Med andra ord så blir det som att köra runt med en förenklad iPad på bakskärmen. En skylt som får sin energi från solceller och alltså hela tiden är uppkopplad mot myndigheternas datorer. Tillverkaren nämner att ett alternativ är att hämta energin från bilens vibrationer under gång.

Myndigheterna i South Carolina har lagt fram ett förslag om att göra skyltbytet men är övertygade om att det är värt den extra kostnaden vid införandet för att sedan bli av med smitarna. Nackdelen kanske är den att skylten slocknar om solcellerna är skymda eller nedsmutsade. 

I Kalifornien ligger ochså förslaget framme, men där diskuteras även möjligheten att skifta registreringsnumret mot reklam, vilket skulle göra att kostnaden för skyltarna betalas av annonsörerna.