Ducati presenterar 1199 Superleggera

Superleggera, italienska för superlätt, är en modell som endast säljs genom inbjudan från Ducati och baseras på Panigale R. Märket kommer inte tillverka fler än 500 enheter och varje Superleggera är numrerad på övre styrkronan. Det svenska priset är satt till 650 000 kronor.

– Vi har flera kunder i Sverige, säger Tobias Persson på Ducati Sverige. Minst en är såld men upp till fyra är aktuellt.

Som namnet utlovar har vikten minskat rejält. Monocoqueramen och fälgarna är av magnesium. Kåporna och bakramen är av kolfiber. Avgassystemet och de flesta skruvar är av titan. Allt detta för ner vikten till 155 kilo torr. Körklar med 90 procent fylld tank landar vikten på 177 kilo. I jämförelse väger Panigale R 189 kilo – en minskning på tolv kilo.

Ducati ger ingen exakt siffra men motoreffekten ska vara över 200 hästkrafter. Superquadro-motorn har masserats med vevaxlar, som balanserats med volfram, och ventiler av titan. För första gången på en gatmodell från Ducati används bara två kolvringar, vilket minskar massa och friktion. Kolvtoppen är ny och med World Superbike-specifikation för att kunna öka kompressionen. Superleggeras kompression har ökat till 13.2:1, i jämförelse med R:ens 12.5:1.  

 

Dämparna kommer från Upplands Väsby. Fram sitter Öhlins FL916 och bak Öhlins TTX36 med fjäder av titan – vilket är anledningen till att den inte är gul. Brembo monobloc-ok sitter fram och har ny kraftigare huvudcylinder. Drivpaketet har fått World Superbike-behandling. 

Superleggera levereras med flera av Ducatis elektroniska hjälpmedel. Däribland Ducati Wheelie Control (DWC), Ducati Traction Control (DCT) och Engine Brake Control (EBC). Systemen känner automatiskt av däckstorleken bak och anpassar sig därefter. Ducati Data Analysis+ (DDA+) är installerat och har fått ytterligare en sensor för att kunna mäta lutningsvinkel.

Superleggera levereras med ett Race Kit för den som vill ge sig ut på bana. Kitet ökar motoreffekten med fem hästkrafter och minskar vikten med 2,5 kilo. I kitet ingår raceavgassystem av titan från Akrapovic, högre racekåpglas, skyddsöverdrag, depåstöd, fästen om man vill ta bort bakspeglarna och verktyg för att ta bort registreringsskylt samt stöd. 

Till höger hittar du ett stort bildspel på Ducati Superleggera. Vad tycker du om modellen? Kommentera nedan!