Dragracing-EM till Tierp

Under kvällen den 7:e februari meddelade det Svenska Bilsportförbundets förbundsdirektör, Thomas Jansson att de beslutat att godkänna Tierp Arenas ansökan om att få köra en EM-deltävling i dragracing under sommaren 2011. Givetvis körs både bilklasser och motorcykelklasserna i cupperna på Tierp Arena.

–Det här har varit målet från början. Vi vet att inte alla kan arrangera en så stor och viktig tävling som en EM-deltävling är. Så vi har full förståelse för att beslutet dragit ut på tiden, säger Leif Andreasson, en av ägarna och grundarna av projektet Tierp Arena.

Fram till nu har EM-serien i dragracing bestått av fem deltävlingar. Men FIA och många av dragracingens företrädare har i flera år önskat att mästerskapet skulle innehålla fler tävlingstillfällen. Nu utökas serien alltså med en tävling, till totalt sex.

–Det här är ett viktigt steg i utvecklingen av dragracingsporten i Europa. Vår intention och långsiktiga mål med det här projektet är att höja intresset och sprida sporten till nya grupper av människor, och vi vill ge Europa den bästa dragracingtävlingen någonsin, säger Leif Andreasson.

Unik arena och tävlingsbana

Arenan som just nu byggs i Tierp är på många sätt unik. Dels är själva tävlingsbanan gjord helt i betong, och blir därmed den första i sitt slag i Europa. Till detta kommer även en permanant läktarbyggnad med plats för 20 000 sittande åskådare.

–Det går inte att få en jämnare bana än en som är gjord på rätt sätt i betong. Vi har satsat allt på att verkligen bygga en så bra bana som det över huvudtaget går. Vi har inte snålat in på något eller tagit några genväger. Vår anläggning ska göra det möjligt för oss att ge vår publik en upplevelse som dom aldrig ska glömma, säger Lars-Erik Lindberg, också en av ägarna och han ansvarar för själva byggnationen av anläggningen.

 

Kalender: FIA – European Drag Racing Championship 2011:
27-30 maj: FIA Main Event – Santa Pod Raceway, GBR
9-12 juni: Sweden Internationals – Tierp Arena, SWE
30 juni-3 juli: FHRA Nitro Nationals – Alastaro, FIN
28-31 juli: Veidec Festival – Mantorp Park, SWE
12-14 augusti: "Nitrolympx" Hockenheimring, DEU
8-11 september: FIA European Finals – Santa Pod Raceway, GBR

%d bloggare gillar detta: