Diskutera: Är det dags att sluta med paraplyflickor?

Paraplyflickor, också kallade grid/umbrella girls, är ett minst sagt vanligt fenomen i motorsporten. De finns i allt från Formel 1 till Speedway. Diskussioner kring dem uppkommer då och då, ofta utpekade som en gammal sexistisk tradition som hör hemma i historieböckerna. Frågan aktualiseras nu igen då bilmästerskapet FIA World Endurance Championship har beslutat att göra sig av med paraplyflickorna. 

– Från Silverstone kommer ni se att det gäller för varje race vi arrangerar – inga paraplyflickor som förr, sa WEC-chefen Gerard Neveu i förra veckan till Reuters. För mig tillhör dem det förgångna. Kvinnors situation är lite annorlunda idag. 

Många personligheter i depån applåderar beslutet. Flera argument lyfts fram, bland annat att motorsporten gör rätt som inte halkar efter den moderna världen och att detta kan locka nya sponsorer och fler kvinnliga åskådare till racen. Säkerligen finns det också en liten skara mer konservativa som anser paraplyflickorna vara en del av glamouren i racing. 

Men vad tycker ni? Är det här ett steg i rätt riktning för att göra motorsporten mer tilltalande för en ny, yngre publik? Borde MotoGP (som har ett fotoarkiv enbart för paraplyflickor) och World Superbike följa WEC:s exempel? Kommentera och rösta nedan!