”Dåligt att ha hjälmlag”

Den republikanska senatorn från New Hampshire, Kelly Ayotte, hyllas av AMA, American Motorcycle Association, efter att hon uttalat sig om ett lagförslag som skulle innebära att stater tvingas stifta lagar om hjälmtvång, enligt en pressrelease från AMA.

I ett uttalande i senaten sade Ayotte att lagen skulle ta ifrån folk i en stat rättigheten att bestämma om en hjälmtvångslag genom att "indirekt tvinga alla stater att stifta hjälmlagar för att motta finansiering för motorcykelsäkerhet" och att stater som New Hampshire "hade tvingats till att använda 50 procent av pengarna till att marknadsföra hjälmanvändning".

– Det här förslaget kränker meningen med säkerhetsprogrammet för motorcyklister som traditionellt sett har fokuserat på att uppmuntra stater att finansiera säkerhetsmedvetenhet, utbildning och träning. Förslaget skulle driva bort finansieringen från medvetenhet och utbildning och, i stället, användas till federalt tryck mot stater att anta hjälmlagar, sa hon.

Wayne Allard, AMA:s vice ordförande, tackade Ayotte för uttalandet. 

– Satsningarna bör ligga på att motverka olyckor och inte påtvingade lagar om vad motorcykelförare ska använda för skydd, sa han.

I 20 av USA:s 50 stater är det lag på att bära hjälm. År 2010 använde 42 procent av de som omkom i motorcykelolyckor inte hjälm.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: