Dakar-rallyt ställs in på grund av terroristhot

Dakar-rallyt ställs in. De rykten som drog igång tidigare under dagen har nu bekräftats av själva tävlingsorganisationen A.S.O. Anledningen sägs vara det spända läget i Mauretanien. Förra månaden dödades en fransk familj med fyra medlemmar i regionen. Frankrike har efter händelsen varnat för att genomföra tävlingen.
Eftersom säkerheten inte kan garanteras det stora antalet deltagare,åskådare, journalister, med flera, som kommer att befinna sig i trakten väljer ledningen nu i samråd med franska utrikesdepartementet att ställa in tävlingen.

– Det här är fruktansvärt! Förut har de ställt in vissa sträckor men att hela tävlingen är inställd är ofattbart. Luften har gått ur en. Alla är knäckta och ledsna säger Annie Seel.

Hon fortsätter med att berätta att det enda som skulle tänkas ha kunnat stoppa henne var just att hon inte skulle komma till start.
– Det här är hur stort som helst, det är som om de skulle ställa OS, men det är väl just därför hoten har drabbat Dakar-rallyt, det har blivit en så enormt stor tävling. Jag har ingen direkt kunskap kring hotbilden men när franska UD går in och säger stopp så bör man ta det på allvar.

Rent ekonomiskt innebär det inga direkta förluster för Annie:
– Jag har ju inga banklån eller något sådant så jag är tillbaks på noll helt enkelt.

Att det rallyt nu ställs in på grund av hot skulle kunna leda till att det blir svårare att få sponsorer tills nästa år håller Annie med om.

Läget på plats är mycket nedstämd och folk lämnar ifrån sig GPS-utrustning och väntar på att få hämta ut sina motorcyklar.
– Jag och Henrik Rahm har snackat om att dra en vecka till Marocko och köra när vi ändå är här, säger en Annie Seel som faktiskt låter lite gladare när körning kommer på tal.

På frågan om hon tänker ställa upp nästa år svarar hon följande:
– Om jag får ihop allt rent fysiskt och ekonomiskt så kan jag absolut tänka mig det. Men samtidigt så hade jag väl tänkt att bli mamma också, jag är ändå fyrtio år gammal säger en Annie lätt skrattandes som också tillägger att inget är ”klart”.

Terroristernas attacker fördöms av tävlingsledningen som också skriver att det här kan innebära ett ekonomiskt hot för den berörda regionen. Att årets rally ställs in ska inte hota Dakar-rallyts framtid, utan arbetet inför ett äventyr 2009 kommer att fortgå oavbrutet.

Huruvida deltagarna kommer att få sina startavgifter tillbaks återstår att se. Många är de frågor som kommer behöva besvaras.

Vi följer läget och uppdaterar så fort vi vet mer.

Vad är din reaktion? Har ledningen tillsammans med de franska myndigheterna tagit rätt beslut?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: