Dakar 2019 Etapp 9: Pisco – Pisco

Hondaföraren Ricky Brabec är ute ur loppet efter förra etappen då hans motorcykel gick sönder. Vid starten till den här etappens specialsträcka upptäcker funktionärer otillåtna vägvisnings-hjälpmedel på Honda-föraren Kevin Benavides motorcykel som han gömt och straffas för det med 3 timmar i tidstillägg.

Även KTM-föraren fick ett tidstillägg på 1 timme då hans iritrack-utrustning som låter tävlingsledningen att följa deltagarna strulade. Sam Sunderland och KTM överväger att överklaga tävlingsledningens beslut.

– Tävlingsledningen menar på att det var ett avsiktligt framkallat fel. Det är deras sätt att tolka det. En säkring hade gått och vi tror på Sam och funderar på att överklaga detta, säger Jorgi Viladoms KTM Rally manager.

Etappen startade Pisco med en mass-start där det blev en dag med täta avstånd mellan deltagarna.

Dakarrallyt satte sin tuffa prägel på maskin och man även i denna etapp. När 17 km återstod av specialsträckan slår katastrofen in med full kraft för fransmannen Adrien Van Beveren på Yamaha, då motorn rasade på hans motorcykel.

–Så mycket arbete och ansträngning helt förgäves, säger en väldigt besviken och uppgiven Adrien.

Australiensaren Toby Price som kämpat sig igenom loppet med en skadad hand leder fortfarande totalt och har möjlighet att ta hem årets Dakar-titel.

–Det är fortfarande svårt och det kan bli vem som helst som vinner. Jag är nöjd om jag kommer på pallen genom att köra jämnt men tar jag hem det här vore det fantastiskt, säger Price.

Vinner etappen gör fransmannen Metge på Sherco och strax efter kommer bolivianen Jager på sin Honda in på andra plats.

Pablo Quentanilla, Husqvarna tar tredje plats med Mattias Walkner på KTM en sekund efter.
Tätt är det, då Walkner och Price kommer över mållinjen i princip samtidigt.
Walkner hamnar fyra och Price säkrar femteplatsen.   

  
 

%d bloggare gillar detta: