Cykla mot enkelriktat kan bli tillåtet

 

I en Sifo-undersökning från organisationen Svensk cykling vill ungefär 46 procent av vardagscyklisterna tillåta cykling mot vissa enkelriktade gator. Det skriver Svenska Dagbladet i dag. Cykling mot enkelriktat är något som också stöds av regeringens cyklingsutredare Kent Johansson.

– Jag tycker att man i dag av slentrian har enkelriktat gator där det skulle vara möjligt för cyklister att cykla i båda riktningarna, säger Kent Johansson till SvD.

Flera lagändringar kan vara på gång för att underlätta för cyklister och fotgängare och få cykeltrafiken att flyta på bättre. Cyklister kan få korsa bilvägar på cykelöverfarter på samma sätt som fotgängare får på övergångsställen.

”Jag kommer här föreslå att trafikreglerna vid obevakade cykelöverfarter ändras så att förare får väjningsplikt mot cyklister. En sådan förändring syftar till att öka framkomlighet och säkerhet för den cyklande. Samtidigt ställer ett sådant förslag också ytterligare krav på cykelöverfarternas enhetliga utformning i syfte att garantera trafiksäkerheten.”, skriver Kent Johansson i en debattartikel.

Exakt hur förslagen kommer att se ut blir klart i oktober då utredningen kommer att presenteras.

Andra intressanta nyheter för dig

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: