Chak Molot – Rysk superbike utrustad med autobroms

 

Chak Motors har använt en Honda CBR1000RR som grund för sin egen superbike – Molot, ryska för slägga. De har designat om hela cykeln för att den ska ha ett nättare utseende och använder enbart LED-lampor. I specifikationen uppges inte vikt eller hästkrafter, men den är i mångt och mycket lik CBR1000RR.

Molots paradgren, enligt tillverkaren själv, är dock säkerhet. Chak kallar Molot för "världens säkraste superbike" och det är inte bara på grund av de starka LED-lamporna. Det blir allt vanligare med autobroms i bilar, men nu finns det även på en motorcykel – Molot är först ut. 

Närmar du dig ett framförvarande fordon för snabbt varnar PEBS (Predictive Emergency Braking System) dig med ett blinkande ljus på instrumenteringen och lätta vibrationer i styret. Reagerar du inte skickar PEBS ut starkare vibrationer och börjar applicera bromsen. Slutligen tar PEBS över bromsarna helt och applicerar fullt tryck för att stoppa cykeln innan en kollision. PEBS har två radarsystem fram, en för korta avstånd och en för långa, och har en kamera monterad i lyktan. 

Molot har även döda vinkeln-varnare och ett system som uppmärksammar dig om du börjar vingla i din fil. Till höger hittar du ett bildspel på Molot. Tror du att autobroms på en motorcykel är en bra idé? Kommentera nedan!

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: