Bilister orsakar nio av tio MC-olyckor

Försäkringsbolaget If har granskat 1 072 motorcykelolyckor med annat fordon mellan 2008 och 2010. Motorcyklisten var vållande till endast 39 av olyckorna. Bilisten var däremot skyldig till 964 av fallen, nio av tio olyckor. Dan Falconer är motorexpert på If.


– Det var lite oväntat, säger han i en intervju med redaktör Fredrik Diits Vikström. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att bilisten så ofta är den som är skyldig. 


Huvudproblemet, menar Dan Falconer, är att bilförare har för dålig uppmärksamhet riktad bakåt.– Bilisterna ser helt enkelt inte motorcyklisterna. Det i sig är inget nytt, men att man är så blind tycker jag är förvånande, säger han.

Under årets första sex månader har 21 motorcyklister omkommit i den svenska trafiken, åtta fler jämfört med samma period i fjol. Dan Falconer tror att antalet olyckor kan minska om motorcyklisterna blir mer synliga på vägen, till exempel med varselväst.– Jag tycker att man kan lägga lite ansvar på motorcyklisterna som ofta kör med mörka ställ. Det skulle vara lättare att uppfatta en motorcyklist med färgglada kläder, säger han.Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: