Aprilias grundare död

Ivano Beggio grundade Aprilia i mitten av 1970-talet. Hans passion för tvåhjulingar började i sin fars verkstad där de tillverkade handgjorda Aprilia cyklar. 
Där började hans bana med uppfinnande och nytänkande tekniska lösningar på scootrar och motorcyklar.

Han satte ihop ett team som byggde tävlingsmotorcyklar och tack vare innovativa lösningar gjorde man sig ett namn i branschen. 
Sedermera blev det massproduktion av 50-125 kubiks maskiner för gata.

Med 294 Grand Prix-vinster från 1987 och till idag, är Aprilia det europeiska märke som har tagit flest vinster i GrandPrix motorcykeltävlingars historia. Inte mindre än 54 världsmästerskapstitlar har Aprilia kammat hem genom åren i olika motorcykeltävlingar som till exempel 125 och 250 kubiksklassen i Roadracing GrandPrix, Superbike, Supermoto och trial.

–Ivano Beggio var en slipad och modig entrepenör med stort kunnande och en genuin passion för motorcyklar, säger Roberto Colaninno som är VD i Piaggio-koncernen som Aprilia har varit en del av sedan 2004. –Han var en visionär före sin tid och kombinationen av dessa faktorer gjorde att han kunde bygga motorcyklar från noll. Han kunde skapa drömmar, forstätter Roberto. 

–Man ska ju komma ihåg att de världsmästare som Aprilia har fostrat igenom åren är frukten av Ivano Beggios projekt. Att utmana de stora japanska märkena på tävlingsbanorna kräver ett stort engagemang, ett enormt ledarskap och en passion för vår värld, säger Aprilias racing manager Romano Albesiano.

Ivano Beggio blev 73 år gammal.