Antalet dödsolyckor ökar i trafiken

Ett avslutat första halvår innebär många rapporter kring statistik, mycket har hittills varit positivt med allt fler som tar motorcykelkörkort och köper ny motorcykel. Tyvärr visar ny statistik från Transportstyrelsen att antalet dödsolyckor har ökat i år, både bland motorcyklister men också i trafiken överlag. 

13 omkom på tvåhjulig motorcykel det första halvåret 2016, i jämförelse med 10 omkomna år 2015 och 2014 och 17 omkomna år 2013. SMC rapporterar att av de tretton var en mötesolycka, en upphinnandeolycka, två korsningsolyckor och resten nio singelolyckor. Minst tre av de omkomna saknade körkort för A-behörighet. Sett till trafiken överlag omkom 122 personer vilket är sex procent högre än jämfört med medeltalet de senaste fyra åren.

– Antal omkomna i korsningsolyckor har ökat under perioden januari–juni i år jämfört med samma period flera år bakåt. Hittills har vi 14 omkomna och så många har vi inte haft sedan 2008. Det är främst bland äldre som ökningen skett, men vi ser ingen liknande utveckling på årsbasis, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: