Alpinestars airbag för överkroppen

Både Alpinestars och Dainese har skinnställ med inbyggd airbag som skyddar förarens axel- och översta ryggparti. Alpinestars har nu tagit systemet ytterligare ett steg och under årets första MotoGP i Qatar fick förare som Jorge Lorenzo och Cal Crutchlow testa tillverkarens nya system. Båda kraschade rejält till följd av framhjulssläpp under inbromsning men kunde båda gå därifrån till synes helt oberörda.

Som bilden visar täcker nu airbagen en betydligt större del av kroppen.  Förutom axlarna (och de utsatta nyckelbenen) skyddas nu hela ryggen, revbenen, höfterna och svanskotan.

Den engelska motorcykeltidningen Fastbikes frågade Alpinestars pr-ansvarige, Jeremy Appleton, på plats i Qatar om det nya stället.

– Systemet är helt nytt och utvecklat för racing, när det kommer att finnas tillgängligt ut till kund är ännu för tidigt att svara på, men det kommer att komma.  Det finns också områden som måste utvecklas då stället främst används av förare i MotoGP.

På frågan om stället kommer att bli dyrare än det nuvarande (som inte är direkt billigt – kostar cirka 50.000 kronor) tror han att så inte är fallet. Han påpekar också att ett av målen är att göra tekniken billigare. Han nämner också att en gatversion av tillverkarens airbag kommer att börja säljas i slutet av året, och att denna kommer att vara betydligt billigare än det nuvarande racingstället. 

Andra intressanta nyheter för dig

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: