Albin vann Gotland Grand National

På fredagen körde bland annat klass 50-59 och farten på banan var rekordsnabb, två förare klarade att köra sju varv och många i klassen kunde få till det sjätte varvet. Men på lördagen när det var dags för dels de övriga motionsklasserna samt elitstarten litet senare på dagen regnade det närmast horisontellt då det blåste runt 20 meter per sekund. Tufft väder var ingen underdrift.

Detta gynnade onekligen de svenska förarna. Albin Elowson och Robert Kvarnström var de som satte tempot direkt från start. Albin i ledning men med Kvarnström limmad som ett frimärke bakom. De världsstjärnor i KTM och Husqvarnas fabriksteam, som många trodde skulle dominera helt, var inledningsvis totalt osynliga. Endast Taddy Blazusiak var med topp tio.

Det som såg ut att vara ett nyckelmoment i racet var under det första tankstoppet då Team Husqvarna var klart snabbare på att få Albin ut på banan igen. Kvarnström blev kvar i depån och tappade där värdefulla sekunder, vilket gjorde att han inte längre hade rygg lika tydligt på Albin. Även i det andra tankstoppet var det samma sak. Man vinner inga race i depån, men man kan förlora dem. Kanske var Albin oavsett den som var den snabbare av de två, men från sidan såg det ut som om dessa två depåstopp formade loppet. 
Albin Elowson vann Gotland Grand National i imponerande stil och visade att han verkligen är tillbaka efter sin skadedrabbade säsong.
– Så skönt att äntligen få visa sin kapacitet, vad jag går för, sa Albin överlyckligt efter målgången. 
 
Robert Kvarnström gjorde en enorm insats och slutade tvåa, före crossföraren Ken Bengtsson på tredje plats. Taddy Blazusiak var bästa fabriksförare på fjärde plats, före Sebastian Mårtensson, Johan Carlsson och Calle Bjerkert. Joakim Ljunggren slutade på åttonde plats före Oskar Ljungström och Marcus Göthenberg som avrundade topp 10. 

Fabriksförarna som kör hela WESS måste ha varit chockade av loppet. Josep Garcia blev inte bättre än 12:a, följd av Billy Bolt på 13, Paul Bolton på 14 och Nathan Watson på 15:e plats.

Damklassen vanns av Hanna Berzelius i Husqvarnateamet. Det var första gången hon körde GGN men det verkade inte spela någon roll. Hon har dominerat hela Enduro SM och inte heller här kunde någon rå på henne. Helt överlägsen var hon. Vilken supersäsong hon har haft!

Vi återkommer med ett stort bildspel under morgondagen.