75 kilo FMX – Unit Skycraft

När Unit, ett australiensiskt klädmärke, kollade på en FMX-cykel såg de massor av överflödigt material. Motorcyklarna som används i dagens FMX har sitt ursprung i supercross och är inte tillverkade specifikt för sporten. Med det perspektivet började Unit skapa Skycraft – en modell tillverkad specifikt för FMX. 

– FMX-förare har inget annat val än att anpassa sig till  modifierade tävlingsmaskiner, säger Ian Everest, en av grundarna. Det var logiskt att utforska hur en FMX-specifik motorcykel skulle se ut. 

För att nå ner till 75 kilo har de tillverkat nästan hela motorcykeln av kolfiber och titan. Bränslet förvaras i monocoqueramen och rymmer ungefär en tredjedel så mycket som i en vanlig motocross, det räcker för ungefär 20 minuter. Svingen är även den av kolfiber och fungerar som ljuddämpare. 

– Vi kände att viktminskning var det vi skulle arbeta med för att hjälpa förare i deras sökande för större och nya trick, säger Everest.

Motorn är en tvåtaktare från KTM och Skycraft är tillverkat av Triple Eight. Just nu är det endast ett koncept men Unit planerar att bygga flera. Everest klargör dock att de inte är intresserade av att kommersialisera Skycraft, utan hoppas endast leda vägen och föra FMX i rätt riktning.

Vad tycker du om Skycraft? Kommentera nedan!