400 hästkrafter får plats i resväskan

Trenden med ”downsizing” i bilbranschen kan leda till väldigt nätta och lätta motorer. Nissans nya kompaktmotor som fått det kryptiska namnet DIG-T R 1.5 är ett exempel.

Den trecylindriga turbomotorn på 1,5 liter är så lätt att chefen för Nissans prestandadivision Nismo, Shoichi Miyatani, kan posera med den i famnen. 50 centimeter hög, 40 centimeter bred och 20 centimeter djup väger motorn 40 kilo. Den är så liten att den får plats i handbagaget på ett flygplan, påpekar Nissan.

Samtidigt är motorn ett kraftpaket som utvecklar 400 hästkrafter. Det innebär att förhållandet mellan effekt och vikt är tio hästkrafter per kilo, inte ens V6-motorerna som sitter i årets Formel 1-bilar kan mäta sig med den siffran.

Nissans lättviktsmotor kommer att användas i en racerbil som ställer upp i årets upplaga av det klassiska 24-timmarsloppet i Le Mans som körs i juni.

– Det vi lär oss från utvecklingen av motorn kommer vi att se i Nissans produktionsbilar i framtiden, säger motorsportchefen Darren Cox i en kommentar.

Även fast det är en bilmotor så har den flera likheter med en motorcykelmotor. Bland motorcykeltillverkarnas koncept har överladdning blivit populärt och kanske har Nissans motor potential för att bli en perfekt motorcykelmotor?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: