3 500 döda i trafiken varje dag

Igår skrev vi om antalet omkomna i Sverige första halvåret, som intressant kontrast har vår syskontidning Vi Bilägare skrivit om den globala statistiken. Besök vibilagare.se för de senaste bilnyheterna.

Trafikolyckor är globalt sett den ledande dödsorsaken i åldrarna 15-29 och bara sju procent av världens befolkning skyddas av tillräckliga lagar om nykterhet, hastighet och bälteskrav. Det menar FIA som nu går ut med ett manifest som ska försöka få till en förändring. Bland de 245 organisationerna som nu kampanjar för att förbättra trafiksäkerheten ingår svenska Motormännen.

–Det finns några enkla åtgärder man som förare kan vidta: att hålla uppmärksamheten på vägen, ta pauser, kolla däcken innan resan och att aldrig någonsin sms:a eller rattsurfa när man kör. Det är några av de saker som FIA tar upp i sin kampanj, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Förutom förarnas ansvar pekar FIA också på att hårdare politiska krav kan göra stor skillnad. Krav på gemensamma satsningar på säkerhetsförbättringar som hårdare lagar om nykterhet i trafiken, säkrare fordon, gemensam datainsamling och inte minst förbättringar av infrastrukturen kan rädda många liv. I dag inträffar hälften av alla dödsfall på bara tio procent av vägnätet och stora delar av det problemet kan byggas bort.

–Den absolut bästa åtgärden för ökad säkerhet är mötesseparerade vägar. Det minskar risken att omkomma i en trafikolycka med 80 procent, berättar Carl Zeidlitz. Men det finns andra mindre kostsamma åtgärder som Trafikverket kan vidta. Det handlar till exempel om att åtgärda feldoserade och skarpa kurvor, räffla mittlinje och sidolinjer, rensa sidoområden från farliga hinder och föremål samt att kontrollera och höja farliga räcken.

Diskutera: Vad tror du skulle vara den bästa åtgärden för att förbättra trafiksäkerheten?

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: