1000 krascher med Dainese D-Air

Dainese tog tillfället i akt och firade 1000 dokumenterade krascher på gator, vägar racerbanor med sitt D-Air-system under helgens MotoGP-tävling på Misano-banan i Italien.
 
Någon uppskattning av hur många allvarliga skador som uteblivit eller dödsfall som undvikits nämndes inte i pressinformation som gick ut efter firandet. Men vad Dainese däremot lyckats göra är att samla in data från vurporna för att förfina systemet.
 
I dagarna lanseras Misano 1000-jackan för gatkörning med D-air-tekniken. Den har sex sensorer i ryggskyddet som läser av kroppens rörelser 800 gånger i sekunden för att avgöra om krockudden ska lösas ut eller inte.
 20151509135506.jpg?itok=vf_JwQIA
Algoritmen som styr systemet är framtagen för att lösa ut krockkudden vid exempelvis highsiders, krockar och när föraren glider eller tumlar på/över marken. Priset är mastiga 14 700 kronor.

Dainese må ha varit först men ganska snart därefter hade även ärkerivalen Alpinestars tagit fram ett eget airbagsystem. Fighten går vidare dem emellan och tekniken blir förhoppningsvis billigare, kanske matchar den snart även våra plånböcker?
 
Diskutera: Skulle du kunna tänka dig ett airbag-ställ?