Norton i konkurs – igen!

Norton började tillverka motorcyklar i början av sekelskiftet 1900 och har varit kända för att tillverka snabba hojar. De har varit ett av de stora namnen i den brittiska motorcykelindustrin. De vann den prestigefyllda tävlingen The Isle of Man Senior TT tio gånger under mellankrigstiden och sedan varje år från 1947 till 1954. Under åren 1937 till 1945 var nästan var fjärde brittisk militärmotorcykel en Norton.

Nortons ramdesign blev väldigt populär under efterkrigstiden och dåtidens Caféracers var ofta konstruerade av en Norton ram tillsammans med en annan motor, för att kombinera det bästa av två världar. Den mest kända av dessa var ”Triton”, en Triumph-motor på en Norton ram.

Under 1960 såldes Norton till Associated Motorcycles, som då också ägde AJS, Matchless, Francis-Barnet och James. Under den senare delen av 1960-talet blev dock konkurrensen från Japan svårare och hela den brittiska motorcykelindustrin gick sämre och sämre. 1969 kom då Norton Commando, med den starka motorn kunde den tävla med dåtidens Japanska supersporthojar.

Norton Commando blev omskriven i MC-Nytt nummer 2 1969, såhär lät det då:
”Commandon visade sig vara den verkliga milätaren. Även den som är van vid långturer med dessa engelska twins, måste erkänna att maskinen är något utöver det vanliga. På ett lyckat sätt har man kombinerat en toppfart på över 185 km/tim, en ax-kurva nästan brant som en husvägg, måttlig bränsleförbrukning i högfartsregistret, smidig gång samt komfortabel körställning.”

På senare tid har Norton inte gjort så mycket väsen av sig på hojmarknaden, märket blev återupplivat efter ett decenniums vila under slutet av 1980-talet och klarade sig bra i tävlingar som Isle of Man Senior TT, som vanns 1992. Delvis på grund av de höga priserna såldes inte särskilt många hojar under 90-talet och produktionen blev nerlagd.

År 2000 började Dreer i Oregon, USA, att serietillverka Norton, och det gjorde de fram till April 2006.

Som kuriosa kan även nämnas att en av de mer kända Nortonåkarna var medicinstuderande och sedermera revolutionären Ernesto ”Che” Guevara.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser