Spännande MotoGP på Jerez

Teamet jublar vid målgång.

Det hettade till ordentligt i MotoGP-klassen efter Spaniens GP på Jerez då Honda-duon Pedrosa och Marques tog tätplatserna. Moto2-klassens hjälte hette Alex Márquez som tillsammans med Aron Canet stod högst upp på prispallen efter målgång i Moto3.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) tog en ohotad seger på sin hemmabana i Jerex där han dominerat träningarna och tog starten och ledde hela loppet ända in i mål. Det var hans första pole-position sedan Sepang 2015. MotoGP-tävlingen i Jerez var för övrigt den 3000:e i världsmästerskapet. Den regerande mästaren Marc Marquez (Repsol Honda Team) tog andraplatsen, före en grym körning av den femfaldige världsmästaren Jorge Lorenzo (Ducati Team), som nu uppenbarligen blivit kompis med sin nya Ducati.

Prispallen i MotoGP.

MotoGP-klassens poängställning är nu riktigt tät då tabelledande Valentino Rossi bara kom tia, efter allt allvarligare problem med däcken. Det gjorde att hans VM-ledning krympte och nu bara är två poäng före temkompisen Maverick Viñales och Marc Márquez som ligger fyra poäng efter Rossi. Också Dani Pedrosa har nu häng på tabelledande Rossi och ligger bara tio poäng efter.

I Moto2-klassen vann spanjoren Alex Márquez (Marc Marques bror) samtidigt som Francesco Bagnaia kämpade sig upp till en andraplats framför portugisen Miguel Oliveira. Tabelledaren Franco Morbidelli vurpade i ledning.

Nu ligger dock Morbidelli fortfarande i topp med 75 poäng framför tvåan Thomas Luthi med 64 poäng. Miguel Oliveira ligger trea 16 poäng efter Morbidelli.

Prispallen i Moto2.

Moto3-klassens ledare bestod enbart av Honda-förare. Den blott 17-årige spanjoren Aron Canet tog sin första GP-seger, medan italienaren Romano Fenati kom tvåa före spanjoren Joan Miri. Tidsskillnaden mellan de första tre var bara 0,155 sekunder.

Inför seriens femte deltävling på franska Le Mans är Moto3-klassens främsta Joan Mir med 74 poäng,  Romano Fenati med 65 och Jorge Martin med 39 poäng.