Polisen blir hårdare mot fortkörare

Polisen ska ha marginal innan man bötfäller förare för fortkörning. Det gör att man inte ger böter till någon som kör max fem kilometer i timmen för fort. Dock släpper trafikpoliser av tradition även förbi fortkörare som överträder hastighetsgränsen med upp till tio kilometer i timmen. Det vill Rikspolisstyrelsen få ett slut på, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Bengt Svensson, kommissarie för trafikfrågor på rikspolisstyrelsen, säger till Ekot att man ofta har kunnat komma undan med att köra i 62-65 kilometer i timmen på en 50-sträcka utan att bli stoppad av kontrollerande trafikpoliser.

Trots att Rikspolisstyrelsen enligt Ekot tog ett beslut om att få ner hastigheterna i trafiken för sex år sedan så kör många fortfarande i 90 kilometer i timmen på till exempel Essingeleden i Stockholm, där gränsen är 70 kilometer i timmen.

– Kan vi få ner den här stora massan som kör sex, sju, åtta, nio kilometer för fort så sänker vi medelhastigheten. Sänker vi medelhastigheten så sjunker antalet dödade och svårt skadade, vilket är ett av våra mål att jobba med, säger Bengt Svensson till Ekot.

Diskutera: Hur ser du på att trafikpolisen blir hårdare?