Köra i extrem värme

I den allra hetaste av dagar ger vi oss normalt inte ut i de mest extrema av miljöer frivilligt. Men hamnar vi i en situation där temperaturen blir hög gäller det att vi vet vad vi håller på med. Om vi blir stillastående och redan är på gränsen till uttorkning är detta direkt livsfarligt!
Det är framförallt väldigt viktigt att dricka mer än vanligt när det är varmt! Se till att alltid fylla på vatten innan du åker ut. Att ha depåerna påfyllda är aldrig till skada. Att låta bli att dricka för att slippa svettas är en tankevurpa utan motstycke! Kroppen behöver svettas.
Drick även om du inte är törstig. Törst är en signal som kommer för sent ifall det är riktigt varmt.
Ett bra mått på hur mycket du bör fylla på är 30 centiliter vatten, alltså ungefär en vanlig pet-flaska per timme.
Att tvinga i sig en liter på en gång är inte bra.
Se också till att kissa lite då och då. Att bara svettas räcker inte då slaggprodukter och gifter inte lämnar kroppen den vägen i tillräcklig mängd. Urinen skall vara ljusgul som ljust lageröl och inte mörkt. Då är det risk för uttorkning. Låt bli att dricka kaffe eftersom det påverkar vätskebalansen negativt.

För balansen av salt är det bra att knapra i sig till exempel salta nötter eller saltade solrosfrön. Viktigt är att förstå att det finns en fara i att dricka stora mängder vatten utan att äta något salt samtidigt då saltnivån sjunker vilket kan vara mycket allvarligt. Det är ett väldans tjat om att dricka, det är inte för intet. Dricker du inte tillräckligt kan du drabbas av hälsofarlig uttorkning och med det tappa omdöme och väldigt lätt hamna i trafikfarliga situationer ifall du fortfarande sitter på hojen.

Om du till längre turer tar med dig en så kallad Jägarblandning (mörk choklad, nötter, torkad frukt och frön) så har du ett riktigt bra energitillskott att ta till lite nu och då under turen. Detta skall du äta av även under värme och hetta.


Viktigt att veta
Om det är hett ute och du druckit för lite kan du drabbas av värmeslag. Följande symptom är tecken på att du kan ha drabbats av detta:
– ont i huvudet
– torr i mun
– illamående
– kramper
– yrsel
– balansproblem
– mycket hög, stegrande puls
– torr hud

Om du känner av flera av dessa symptom eller ser någon som verkar ha drabbats utav dem måste du genast agera!
Se till att komma ifrån solen, inta vätska och ät gärna något som är saltat. Exempel  på salt födoämne som är lämpligt är sardeller, chips eller saltade nötter. Kontakta också läkare!

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: