Bild
Nästa artikel

UE-ToURING

Reportage

Urban Exploration, upptäcktsresande till bortglömda platser, görs lämpligen med motorcykel. Vi listar topp nio av UE-platserna du bör besöka innan de rivs eller folkrörelsen trampat sönder historiens arv.

URBAN EXPLORATION, ELLER UE som det också kallas i folkmun, är en rörelse som vuxit lavinartat de senaste åren. Vad är då UE för något undrar säkert många av er? Enkelt beskrivet är det att få upptäcka eller uppleva något utöver det vanliga och vardagliga. En bortglömd plats, en övergiven gruva, ett spännande tunnelbanesystem eller en öde byggnad är typiska exempel på UE-mål.
 
EN AV REGLERNA som skiljer UE från vanligt upptäckande är hederskodexen att aldrig vandalisera objekten eller stjäla saker. Man smyger in och fotograferar platsen och minns den som den är utan att göra någon åverkan. Vidare nämner man heller aldrig i klartext för någon annan vart platsen ligger. Det är det som är en del av sporten, att göra egna efterforskningar för att hitta fram.
Ibland klurar man ut vart platsen kan finnas genom att göra ett riktigt spaningsarbete som kan ta timmar eller dagar i anspråk. Är det något mera udda ställe som ännu inte hunnit exploateras så kanske man inte ens hittar dit. Det är detta som är tjusningen med rörelsen UE. Belöningen kommer inte varje gång, men när den väl gör det så brukar det vara värt all möda man lagt ned för att finna stället med sin motorcykel till hjälp.
 
ATT TÄNKA PÅ när man vistas i UE-miljöer är att det alltid sker på egen risk och att vistas i gamla gruvor eller fallfärdiga byggnader kan innebära fara för livet. Det krävs alltid stor försiktighet och säkerhetstänkande när man beger sig ut. Förutom rasrisk så kan en så enkel sak som att gå vilse i en gruva få förödande konsekvenser när ljuset slocknat.
Det finns även juridiska aspekter med UE. Det är inte alltid tillåtet att beträda gruvområden och gamla industrier.


MILITÄRA OBJEKT ÄR något som kan locka många inom rörelsen, men är absolut inget som rekommenderas. Även om ett område ser övergivet ut och inte använts av Försvarsmakten på länge, kan det ha ett värde inom totalförsvaret.
Sitter det dessutom någon som helst skylt i området som lyder SKYDDSOBJEKT, gör man lämpligast i att avlägsna sig snarast. Att göra intrång på ett skyddsobjekt ger genast en utökad brottsrubricering. Det räcker ofta med att man vistas i eller kring ett objekt för att kunna bli omhändertagen tills polis anländer enligt skyddslagen.
På följande sidor är några berömda UE-platser omnämnda. Ta din vän och motorcykel med dig ut och börja leta i sommar. 
 
GRÄNGESBERG BILSKROTEN NATUREN TAGIT ÖVER MITT I SKOGEN finner man helt plötsligt resterna av en gammal bilskrot. På håll anar man föga vad som döljer sig under marken som moder jord under decennier gjort sitt bästa för att återta till sin ägo. Bilar och motorer finns i överflöd, halvt nedgrävda mitt i skogen. Naturen gör sitt bästa för att dölja resterna av gamla Ford och Opel för gott. Här hamnade skrotet för att sakta rosta bort av väder och vinds påverkan.
BLANKA GRUVA BERGSLAGSMETROPOL UNDER JORD ETT SPÄNNANDE ÄVENTYR erbjuds den som först hittar dit och sedan vågar gå in i de gamla gruvgångarna. Det är mycket kallt och fuktigt, överallt droppar vattnet från sprickor i berget. Ju längre in man kommer desto fler sidochakt möts man av och det är lätt att tappa orienteringen under jord med endast pannlampa som vägvisare. Underjordiska sjöar och vattenfyllda schakt ökar spänningsnivån ytterligare i det tysta och kalla berget. Rester från dåtidens gruvbrytning ligger kvar och skräpar i väntan på att sakta korrodera bort helt.
STRÅSSA EN GRUVORT I BERGSLAGEN REDAN PÅ 1400-talet förekom gruvdrift i trakten. Området var känt för dess rika malmfyndigheter. En järnväg anlades ­mellan orterna Stråssa och Storå i början på 1910-talet. Redan 1923 lades gruvan ned på grund av vikande konjunktur. År 1955 pumpades gruvan på vatten och ägaren Grängeskoncernen investerade stort i området då priserna på malm lockade till vinster, men projektet misslyckades efter kostsamma år. Gruvan dog ut 1983.
FREDRIKSBERG ORTEN SOM DOG MED PAPPERSBRUKET ETT AV DE första resmålen man besöker som ny UE-turist, Fredriksbergs gamla pappersbruk. Ägdes under slutet av 1800-talet av Gravendalsverken, köptes upp under 1910-talet av Hellefors AB. På 50-talet införlivades företaget i Bille­rudkoncernen och blomstrade under efterkrigstiden. Orten Fredriksberg var välmående och expanderade. Lägenheter byggdes och framtiden var ljus. När efterkrigstidens högkonjunktur började mattas av i början på 60-talet blev konkurrensen för bruket tuffare, till slut var det inte lönsamt längre. Sysselsättningen minskade och i början på 1970-talet beslutade företagsledningen på Billerud att det var dags att lägga ned verksamheten helt.
KRUTFABRIKEN ETT FORTIFIKATORISKT SKYDD AV BERG DET ANDRA VÄRLDSKRIGET kom som en överraskning för de flesta trots tecken flera år tidigare i Tyskland. Sverige hade turen att inte dras in i kriget av olika anledningar. Vi var dock tagna på sängen av det som hände och hade då precis som idag avrustat vårt försvar till obefintlighet, även om politikerna ville få oss att tro att vår försvarsförmåga var god. Hastigt byggdes hemliga anläggningar för att kunna framställa vapen och ammunition till vår egen krigsmakt. Bergrum sprängdes ut för att inhysa kompletta fabriker gömda i skogarna.
Bild 2, Krutfabriken
PRIPYAT, TJERNOBYL SOVJETUNIONENS ARV TILL UKRAINA UE-RESMÅL NUMMER ETT för de flesta. Staden intill kärnkraftsreaktor nummer fyra i Tjernobyl, som den 26 april 1986 förvandlades till en domedagsstad av rang.
SUNDSVALL Före detta SulFITFABRIK FABRIKEN BYGGDES I början på 1900-talet och ligger alldeles intill kajen. Här tillverkades sulfit och sulfitsprit fram till 1950-talet. Därefter övergick man till att tillverka allehanda kemitekniska produkter. Som mest arbetade närmare 250 personer i fabriken på 30-talet. Verksamheten dog ut 1984. Idag förfallna byggnader.
SÄTERS FASTA PAVILJONG GAMLA RÄTTSPYKIASTISKA AVDELNINGEN PÅ SJUKHUSOMRÅDET LIGGER den gamla fasta paviljongen där de med de största psykiska besvären förvarades, exempelvis de som hade begått vålds- eller sexualhandlingar. Paviljongen var en av två säkerhetsavdelningar i landet och byggdes 1912. Att besöka byggnaden ger minst sagt olustkänslor när man förstår all den ångest och panik som funnits innanför väggarna genom åren. Dåtidens mentalvård med isbad i timmar för bot och bättring, kanske inte är det man längtar mest efter för att bli frisk igen.
TYFORS – BYN SOM INTE FANNS TAGNA PÅ SÄNGEN av kriget fick vapentillverkaren Bofors i uppgift att snabbt utöka produktionen av krut. Deras befintliga anläggning gick redan på högvarv och kunde inte få fram större kvantiteter, så bomullskrutsanläggningen i Tyfors anlades.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.