Kawasaki tog hem Manufacturers Cup

Tidigt på förmiddagen gick kvalet för Endurance-racet på Karlskoga Motorstadion i samband med Bike Week. I år fanns en ny klass döpt Manufacturers Cup där importörerna blivit inbjudna att delta med sina respektive instegsmodeller. Aprilia ställde upp med Shiver 750, Kawasaki med ER-6n och KTM med 690 Duke.

KTM ställde bland annat upp med Lukas Ockelfelt, f.d. Svensk Mästare i Pro Superbike, och Jeremy McWilliams, f.d. MotoGP-förare och numera testförare för tillverkaren. McWilliams satte klassens snabbaste tid på kvalet – en imponerande 1.10,584. Kawasaki kvalade in tvåa och Aprilia trea.

Racestarten gick 11.30 i den stekheta värmen. McWilliams stack i väg med ledningen medan Kawasakis förare Jesper Hubner kämpade efter men föll bakåt allt eftersom. Aprilia hade tidigt problem med bakhjulet men med det snabbt åtgärdat stack de ut på banan igen och la varv i händerna på bland annat Superbike-föraren Otto Johansson.

McWilliams gav KTM en tidig och tydlig ledning efter ett nästan en timme långt stint, förarbytena och tankningarna var på deras sida. Kawasaki hamnade ett par varv efter men ett par timmar in i racet fick KTM problem och tappade rejält. När de väl tagit sig ut igen ledde Kawasaki, tätt följda av Aprilia bara ett varv efter, med över tio varv.

Med under en timme kvar till målgång gick gasvajern av för Aprilia som tvingades att bryta. KTM:s avstånd till Kawasaki sjönk men Jesper Hubner, flankerad av Speedster-kollegan Markus Karlsson och ett inhopp av Bikes testförare Matti Tepsa, höll ledningen ända till målgång.

Kawasaki tog vinsten med 273 varv. KTM blev tvåa med 269 och Aprilia hann med 242 innan de fick bryta. För Kawasaki blev det framgång även i Speedster där de tog dubbla andra- och tredjeplatser. Johan Lavi tog hem båda Speedster-racen. I Endurance vann North Power stafetten och totalen, Alternativ 1 Racing tog hem segern i NEC.

Ett reportage om Manufacturers Cup och Endurance-racet kommer att följa i ett kommande nummer av Bike.