Yamaha MT-01 (2005–)

 

När Yamaha presenterade en koncepthoj som liknade MT-01 på Tokyo Motor Show 1999 var det få som trodde att den skulle komma i produktion så snart som 2005. Allmänt talade man om en arvtagare till den långlivade V-Maxen. 

Motorn härstammar från glidaren Road Warrior. En V-twin på 1670 cc med fyrventilsteknik och stötstänger. Modern och antik i samma andetag. Enligt uppgift är 90 procent av motorn förändrad från Warrior. Vridmomentet är respektingivande och bidrar väldigt mycket till den karaktär som MT-01 utstrålar. Växellådan har samma ursprung som motorn, men med en något högre utväxling. Förvånande nog mer lättarbetad än i customvarianten. Inte för att man behöver peta överdrivet ofta på växelpedalen. Vid 2 500 varv tuffar du bekvämt fram i helt laglig svensk motorvägsfart och vid omkörning är det bara att vrida på gasen tills man når toppfarten. Motorvarvet är inget du behöver bekymra dig över, men skulle det behövas finns en nästan överdrivet stor analog varvräknare centralt placerad.

Till skillnad från V-Max har MT-01 både väghållning och bromsar. Ramen är en helt egen konstruktion i två delar och som dessutom är sandgjuten. De två ramhalvorna är sammanfogade vid styrhuvudet samt vid svingarmsinfästningen. Tillsammans ger det ett vridstarkt chassi med hög finish och kvalitetskänsla. Bromsarna, dubbla radialmonterade ok med 320 millimeters skivor,  kommer från Yamahas välkända sportmaskin YZF-R1. Bromsarna har bra bett för att reducera hastigheten på denna ganska tunga best, den väger ju ändock sina modiga 240 kilo. Bakbromsen känns även den lätt att dosera för att fylla på om det skulle behövas. 

MT-01 upplevs som en stor motorcykel, men sadelhöjden är måttliga 82,5 centimeter. Väl i sadeln känns den avsevärt mindre och mer lätthanterlig. Även den fullt justerbara framgaffeln är hämtad från R1:an och gör sitt jobb bra trots skillnaden i vikt mellan modellerna. Bak är den lite gungig även om du ställer in bakdämpningen på det hårdaste.

 De problem som hunnit inrapporteras begränsas till backspeglar som vibrerat loss och av en naturlig anledning ett ganska snabbt slitage av bakdäck. 

Yamaha MT-01 är en vågad fusion av olika världar som antingen väcker beundran eller ett skeptiskt avståndstagande.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser