Andreas Bergman tolva på AMA Pro Supersport på Daytona

Vi har följt Andreas väg fram till hans huvudrace på Daytona International Speedway, AMA Pro Supersport. Av 22 startande körde Andreas i mål på en tolfte plats. Läs Andreas egna ord om den avslutande dagen, med kval och race:

Dagen började med att vi bytte drev och kedja för att få hojen att gå fortare, för det är inte på innerplan man tjänar sekunder utan i bankningen och på långa rakan. Skulle ut klockan 11.00 på kval och visste inte hur det hela skulle gå till eftersom jag tycker jag har fått för lite information om det hela så jag var så nervös det gick att bli. I mitten av kvalet började jag känna att hojen betedde sig konstigt för när jag låg på ca 12 tusen varv med fullt gaspådrag och upp mot 14 tusen började den misstända och dog ner till 11 tusen varv fast jag gasade fullt. Var bara att ”gilla” läget och köra färdigt kvalet som slutade med en 14:e plats på griden. Var 2.4 sek efter tvåan och tyckte faktiskt det var helt ok för jag var inte nöjd med körning.

Tycker det är ett helvete att hojen ska börja krångla på mitt livs största tävlingsdag. Det fanns inte mycket att göra med hojen under pausen så fick hoppas på det bästa helt enkelt. Opening Ceremonin startade klockan 13.30 och jag visste inte hur detta gick till så blev ännu mer nervös och fick hoppa på hojen och åka ut till griden. När jag skulle ut och ställa mig hade vi glömt sätta på däcksbegränsings märken på däcken så det blev jäkt och stress in i det sista.

Däremot fick jag en klar och tydlig beskrivelse på hur startproceduren gick till. Klockan 14.00 gick starten och jag fick en hyfsad start och hängde med bra. Körde upp mig till 10:e plats och samma varv ut ur chikanen upp mot bankningen misstände hojen och tre förare körde förbi mig. Blev frustrerad och tänkte bara fan, så nästa varv var jag uppe på 10:e platsen igen.

Låg på jämna tider och började komma ikapp 9:an och 8:an. Ut på sista varvet var tanken i mitt huvud, FOKUSERA! Ut ur chikanen och upp mot bankningen tänkte jag detta fixar jag nog fan. Eftersom mitt mål var topp 10. Istället misständer hojen på samma sätt som innan och jag blir omkörd av två förare som for förbi som dom var skjutna ur en kanon på sista rakan. Var så frustrerad så jag ville bara därifrån. Gjorde allt jag kunde, och att materialproblem ska ställa till det är alltid lika tråkigt. Så dagens tävlingsresultat i AMA Pro Supersport slutade på en 12:e plats.

Amerikanerna gjorde min dag lite bättre och jag började bli allt lugnare. Jag fick höra av många duktiga förare att det VAR ett bra resultat tillråga på min korta racing karriär och att det var första gången på banan. Senare började vi packa ihop och jag kände, fan att man ska lämna detta nu!

Jag har tyckt att min tid på banan har varit väldigt lärorik och framförallt riktigt rolig. Det har varit en upplevelse till det yttersta. Hojen har packats och körts till flygplatsen som ska skickas hem. Roligt är också att hemma står en Yamaha R6 -09 och väntar på att bli omvandlad från Mild to Wild som jag ser fram emot. Härnäst är det träning i Valencia och Barcelona på R6:an och jag kommer vara väl förberedd tills säsongen hemma i Sverige börjar.

Ha det kung!/Andreas

Det är nu två månader kvar till SM-premiären på Anderstorp 9-10 maj, då Andreas Bergman kommer att delta i Superstock 600 SM med sin nya R6:a.

Annons

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: