Kenth Öhlin säljer Öhlins Racing

Öhlins Racing AB meddelar idag att Kenth Öhlin säljer sin majoritetsandel i företaget han grundade för över 40 år sedan. Det har sedan dess vuxit från att syssla med främst
crossfjädring till att ha tagit över 300 världsmästartitlar inom många former av motorsport med distribution i 50 länder. 

Kenth kommer fortsätta sitta kvar i styrelsen som minoritetsägare. Köparen är amerikanska jätteföretaget Tenneco som med 93 fabriker och 31 000 anställda bland annat riktar in sig mot eftermarknadsdelar (Marzocchi är kanske det mest bekanta varumärket för motorcyklister) och har kunder som Audi, Ford, Honda, Nissan, Suzuki och Volvo.

– Efter att ha funderat på båda företagens styrkor gjorde jag mitt livs svåraste beslut – att sälja mitt livsverk. Jag är helt övertygad om att vi kommer utvecklas väldigt positivt i framtiden och att Öhlins kommer dra nytta av de möjligheter som öppnar upp sig med Tennecos intågande, kommenterar Kenth Öhlin. 

Kenth Öhlin startade sitt stötdämparföretag 1976 och efter att företaget rönt fina framgångar inom racing klev Yamaha in som delägare 1986. För nio år sedan köpte Kenth Öhlin dock tillbaka 95 procent av aktierna i sitt företag från den japanska motorcykeljätten.

Diskutera: Vad tror du om försäljningen?