Yamaha FZR 1000 (1987–1988)

Andra dagen efter Skapelsen såg Yamaha sitt arbete och fann att det var gott. Så skulle man kunna uttrycka skapelseberättelsen, Genesis, som också var modellnamnet för den tävlingsmodell av FZ 750 fabriken lanserat. Samma beteckning valde man även för den första tusenkubikaren enligt samma recept.

Den femventilade motorn placerades lutande i ramen, som var av samma typ som tävlingsmodellen Genesis, den nu klassiska Deltaboxen av aluminium. Ramkonstruktionen var utvecklad av tävlingsavdelningen och hamnade nästan oförändrad i modellen FZR 1000. Den framåtlutade motorn tillåter mycket raka insugskanaler och tanken går till största del ner bakom förgasarna.

Ostrypt var effekten hela 135 hästkrafter och det räckte för att hålla en Lamborghini Countach stången upp till 219 km/h.

Tack vare ramkonstruktionen och tankens form sitter man inte på en fzr, utan i den, och får mycket bra skydd av kåpan. Den relativt långa hjulbasen gör högfartsstabiliteten oklanderlig, medan den branta styrvinkeln ger snabba styregenskaper. Ibland är den väl snabb, på gränsen till nervös, men bara om däck och styr- och svinglager inte är i optimalt skick. Det är framförallt slitet framdäck som påverkar chassit kraftigt. Vi jämförde styregenskaperna i sådana fall med en påse nötter.

FZR 1000 är en motorcykel som inbjuder till hård körning och dessa årsmodeller har ett par svaga punkter. Vevstakarna kan glappa upp sig i kolvändan vilket kräver omedelbart kolvbultsbyte. Ibland kan även vevaxeländan gå. Det är fenomen som kan få verkstadsräkningen att skena iväg som en galopphingst på ecstasy.

Tvåans växel kan lätt hoppa ur och den här maskinen ska man inte köpa utan provkörning. Belasta växellådan ordentligt! Första versionens stötdämpare var heller inte speciellt bra och en med Öhlinare motiverar ett högre begagnatpris.

Yamaha FZR 1000 är en klassisk sportmaskin som än idag duger fint för kurviga vägar, men också för en ordentlig resa ute i Europa. Priset ska vara betydligt lägre för den här modellen än för de som kom 1989 och senare, eftersom just den är ett mycket bättre köp vad gäller teknik, väghållning och kvalitet. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser