Kawasaki ER 5 1997–

 

Vi har sällan blivit så överraskade av någon motorcykel som vi blev av Kawasaki er 5 vid den första provkörningen 1996. Vi påstod att den var så vanlig att den var ovanlig.
Den här mellanklassaren från Kawasaki är helt enkelt en motorcykel. Den har varken onödigt lullull eller iögonfallande tekniska lösningar, utan är bara en vanlig motorcykel.
Det betyder nu inte att den är trist, och ful är den inte heller: er 5 är en stilren motorcykel med en design som kommer att hålla i många år än. Dessutom är den underhållande både i stadstrafik och på kurviga väga. Dessutom är motorn riktigt underhållande i sig.
Den säljs normalt med 50 hästars effekt vilket betyder försäkringsklass fyra, men den kan fås med 34 hästkrafter vid nyköp utan pristillägg. Då är maximala vridmomentet 37 Nm vid 4 500 varv. Vill man strypa motorn i efterhand kostade det för ett par år sedan knappt 3 000 kronor vilket ger försäkringsklass tre. Dessutom kan 34-hästaren köras med mellanklasskörkort.
Motorn är en vattenkyld twin med dubbla överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder och två 34-millimeters Keihin förgasare. Växellådan är sexväxlad.
Det här är samma motor som vi redan sett hos gpz 500 s, kle 500 och en 500.
Jo, det stämmer, det är samma typ av motor som även fyrcylindriga gpz 900 r hade, men bara hälften av den. Kawasaki klöv motorn och vips hade man en pigg twin.
Det är inte mycket som ändrats på den tvåcylindriga motorn under åren, men en del har hänt: Svänghjulet har gjorts lite tyngre för bättre vridmoment och bättre egenskaper i låg- och mellanregistret.
Det här är en kul motorcykel, som dessutom är lättkörd. Längre motorvägsetapper blir förstås tröttande eftersom kåpa saknas. Smal sadel och rimlig sadelhöjd gör den dessutom till en perfekt tjej- eller nybörjarhoj.
Den är ett säkert och tryggt begagnatköp med en mycket pålitlig motor som funnits i ett flertal modeller under åren.
Inte någon av de kunniga verkstäder vi pratat med har rapporterat några motorproblem, vilket gör kawasaki er 5 till ett mycket säkert köp för många, trevliga mil!

Annons

Annons

Senaste utgåvan