Rykte: 1199 Panigale R Superleggera

Precis som namnet antyder – superleggera är italienska för superlätt – är det en extremt lätt version av Panigale R det handlar om. Med titan, kolfiber och magnesium har de minskat vikten med hela 18 kilo, uppger Asphalt & Rubber som har fått samma information från flera källor innanför fabrikens väggar. Körklar väger den alltså 171 kilo. Likt på BMW HP4 är kåporna av kolfiber och i form av konkurrens är det den modell som ligger närmast Panigale R Superleggera. 

Men det är inte bara vikt som har legat i fokus. Superquadro-motorn har fått 25 mer hästkrafter, nu uppe i 220. När Bike har testat Panigale har vi klagat på den toppiga effekten som gör den svårkörd, det ser inte ut att förändras med Panigale R Superleggera. 

Som förväntat med en exklusiv Ducati kommer den med Öhlins-dämpare och Brembobromsar. Ett nytt elsystem ska också vara aktuellt, med starka kopplingar till de som används av Ducati Corse i WSBK och MotoGP. Elsystemet blir det första från Ducati med wheelie control. 

Ducati lägger mycket tyngd på exklusivitet och endast 500 exemplar kommer tillverkas. Prislappen (i USA) blir dubbla den av "vanliga" Panigale R – 65 000 dollar. Runt 400 000 svenska kronor. Vi var redo att kasta oss på telefonen till Ducati för att lägga varsin beställning, men tyvärr blir även kunderna exklusiva då en inbjudan från tillverkaren krävs för att kunna köpa en. 

Panigale R Superleggera förväntas offentliggöras på EICMA i november. Tills dess kan vi bjuda på ett stort bildspel med Panigale R till höger. Kommentera nedan vad du tror om Panigale R Superleggera!

Källa: Asphalt & Rubber