Ny SuperDuperDuke från KTM!

KTM 1290 Superduke RR

Efter veckor av tissel och tassel så släppte KTM alldeles nyligen på täcket för helt nya 1290 Superduke RR. En orgie i kolfiber, titan och teknik på högsta nivå har skalat av hela nio kilo på Besten från Österrike. 180 hästkrafter och 180 kilos torrvikt ger ett härligt vikt/effektförhållande på 1/1, en drömgräns för alla älskare av sportiga maskiner.

Smidda hjul, bakram och kåpor i kolfiber, ljuddämpare i titan och ett litiumbatteri är de största bidragande orsakerna till den fina viktminskningen. Motorn har lämnats orörd jämfört med föregångaren men vi gissar att 180 hästar och 140 newtonmeter räcker för de flesta.
Det är på fjädringssidan vi hittar de fräckaste grejerna. Här har KTM löpt linan fullt ut och valt de absolut finaste komponenterna som systerföretaget WP Suspension kunde uppbringa. Fullt justerbar WP APEX PRO 7548 framgaffel i closed cartridge-utförande paras med en likaledes fullt justerbar APEX PRO 7746 bakdämpare. Även styrdämparen har uppgraderats till en justerbar variant från WP.

Mer teknik, en nytt ”snabbgashandtag” har installerats som minskar vridrörelsen med 7 grader vilket minskar armrörelsen och ger upplevd mer explosiv karaktär. På monobloc-oken från Brembo sitter det nu läckra GP-inspirerade luftskop som ökar kylningen till oken vid extrem bankörning.
På ergonomisidan ser vi en ny tank för bättre förarkontakt som tillsammans med en ny sadel, justerbara exklusiva fotpinnar och ett framflyttat styre ska erbjuda ännu mer banorienterad körning.

KTM 1290 Superduke RR är ”tyvärr” limiterad till 500 exemplar och kan endast förbokas online via denna länk. Bokningarna öppnar den 8 april kl 10:00. Lite fler läckra bilder i nedan galleri.

Annons

Annons

Senaste utgåvan