Elektriskt samarbete mellan Honda, Yamaha, KTM och Piaggio

Istället för att satsa helt och hållet på egen teknik har ett avtal tecknats mellan motorcykeltillverkarna Honda, Yamaha, Piaggio (där även Vespa, Moto Guzzi och Aprilia ingår), och KTM AG (där även Husqvarna Motorcycles ingår) valt att samarbeta i ett konsortium kring utvecklingen av utbytbara batterier till motorcyklar och lätta elektriska fordon.

Inom ramen för klimatavtalet i Paris och övergången till elektromobilitet tror grundarna av konsortiet att tillgängligheten av ett standardiserat utbytbart batterisystem både skulle främja en omfattande användning av lätta elektriska fordon och bidra till en mer hållbar livscykelhantering av batterier som används inom transportsektorn. Genom att utöka sortimentet, förkorta laddningstiden och sänka fordons- och infrastrukturkostnaderna kommer tillverkarna att försöka svara gentemot kundernas främsta önskemål inför framtiden med allt fler eldrivna fordon.

Syftet med konsortiet är därför att definiera de standardiserade tekniska specifikationerna för det bytbara batterisystemet för fordon som tillhör den så kallade L-kategorin. mopeder, motorcyklar, trehjulingar och fyrhjulingar. Genom ett nära samarbete med intresserade partners och nationella, europeiska och internationella standardiseringsorgan kommer medlemmarna av konsortiet att vara involverade i skapandet av internationella tekniska standarder.

Konsortiet inleder sin verksamhet i maj 2021.

Annons

Annons

Senaste utgåvan