Annie Seel siktar rekordkögt

Expeditionens består av fem danskar, en nepales och så svenska Annie. Initiativtagare är Henning Bitsch, dansk globetrotter och flitig resenär i Nepel & Tibet. Tillsammans med Krishna Humagain, nepales som arrangerar äventyrsresor i området, har de organiserat motorcykelturen upp till Base Camp.
Expeditionen beräknas ta 14 dagar, med start 6 augusti i Katmandu, Nepal. Målet är att nå Base Camp.
De första 100 milen till Lhasa beräknas ta 4 dagar. Vägarna – om de kan kallas vägar – är av varierande beskaffenhet, mest mycket dålig. För att höjdacklimatisera sig stannar expeditionen 2 dagar i Lhasa på 3650 möh. Sedan fortsätter expeditionen 60 mil till klostret i Rongbuk, världens högst belägna kloster på 4900 möh, och höjdacklimatiserar igen.
Sedan återstår 10 mil till Base Camp på 5150 möh och temperaturen är 0ºC.

Rekordförsök
Beroende på väder och övriga omständigheter, kommer två förare göra ett försök att nå Advanced Base Camp på 6400 möh. Det finns ett inofficellt höjdrekord – en japan har nått 5250 möh på mc.
Vilka de två förarna blir kommer utvisas under expeditionens gång. För att nå Advanced Base Camp kommer de att behöva syrgastuber och varma kläder, temperaturen är -10ºC.

Eventuella svårigheter
Värst är självklart de fysiska påfrestningarna som förvärras i den tunna luften, och höghöjdsjuka är inte ovanligt. Vattenströmmar från töande glaciärer försvårar vid flodpassager. Tillsammans med opålitligt väder kan det bli extra tufft. Det blir även en teknisk utmaning att få alla motorcyklarna att hålla hela vägen upp, även de får svårt i den tunna luften och måste justeras allt eftersom.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser