TTXGP – Första elektriska Superbikeracet på Isle of Man sedan 1907

Absolut noll påverkan på miljön när de körs och att man ska klara av att ta sig runt TT-banan på under 50 minuter var några av grundkraven för att få ställa upp i TTXGP, Time Trials Xtreme Grand Prix. Det första året man tävlade på Isle of Man, 1907, startade det även elektriska cyklar i tävlingen, men redan till året efter förbjöds de.

Det finns två klasser i TTXGP. Pro Class tävlar man i om man har en större budget än £30.000 och i Open Class om man har en mindre budget än så. Av de 26 teamen som hade anmält sig kom 16 till Isle of Man och endast nio tog sig i mål.

Robert Barber vann det historiska racet efter ett varv på 87.434 mph i snitt, eller 25 minuter och 53.5 sekunder. I ”budget-klassen” tog Isle of Man föraren Chris Heath hand om segern och det efter ett varv på 66.022 mph, eller 34 minuter och 17.3 sekunder.

I TTXGP körde man endast ett varv i år, men redan till nästa år räknar man med att kunna klara av två varv runt den drygt sex mil långa banan som också kallas Mountain Course.

Läs mer om TTXGP och se fler bilder i nästa nummer av Bike, nr 8.09.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser