Yamaha vill att Rossi och Lorenzo ska utmana Stoner

Rykten har börjat florera om Yamaha och Suzuka 8 Hour. Den japanska tillverkaren firar nämligen 60 år och mycket tyder på att de planerat i flera år att vinna den klassiska endurancetävlingen i samband med jubileumet. Att vinna på den Honda-ägda banan tillsammans med deras nya superbike vore minst sagt bra PR. 

Men det faktum att Casey Stoner gör comeback till Suzuka sätter vissa käppar i hjulet. Tillsammans med Takumi Takahashi och WSBK-föraren Michael van der Mark kommer de vara ett hårt team att slå. Rykten från MotoGP-premiären på Losail säger att Yamaha nu sätter hård press på Lorenzo och Rossi för att de ska delta. 

Både Rossi och Lorenzo har tidigare erkänt att de blivit erbjudna platser till Suzuka men tackat nej. Många MotoGP-förare håller sig borta från Suzuka just för hur krävande tävlingen är. Rossi har deltagit två gånger för Honda med Colin Edwards, första året (2000) kraschade han ur ledningen och sa då till Edwards att han tänkte återvända följande år för att vinna och slippa köra Suzuka någonsin igen. Följande år vann dem. Men efter Stoners tillkännagivande ska Yamaha verkligen börjat insistera. Än vet vi så klart inget officiellt, helgens tävling på COTA vore dock ett passande tillfälle för ett tillkännagivande.