Motorcykelstölderna i öst ökar!

De senaste 14 åren har antalet stulna motorcyklar minskat med 32 procent trots att antalet motorcyklar i trafik mer än fördubblats. Förra året stals 1732 motorcyklar.

De flesta stulna Harley-Davidson försvinner för alltid. Endast 11 procent återfinns. Totalt återfinns 41 procent av alla stulna motorcyklar.

-Förutom att väldigt få Harley-Davidson återfinns kan man också se en geografisk snedfördelning. I detta fall åt öster; i Östergötlands, Kalmar och Blekinge län har stölderna ökat med 50 procent, säger Stig Björk, som arbetar med försäkringsfrågor och statistik vid SMC.

-Att Harley-Davidson är eftertraktade och därmed stöldbegärliga vet vi sedan tidigare, det är svårare att förklara den geografiska dragningen åt öster. Man frågar sig om det är ligor från östra Europa som härjar på östkusten, fortsätter Stig Björk.

-Även om antalet stulna motorcyklar minskar återstår mycket arbete för att sänka talen ytterligare. Varje stöld och olycka påverkar premiebilden och i olycksstatistiken syns tydligt att stulna motorcyklar är överrepresenterade, avslutar Stig Björk.

Annons

Annons

Senaste utgåvan