KTM 690 Duke provkördes i samband med KTM:s LC4 triathlon i Barcelona där de presenterade nya Duke 690, Enduro 690 och SMC 690.
Duke har liksom dess syskon fått uppdaterad motor och nytt ABS-system till i år. Med hjälp av en dongel från Powerparts-sortimentet jobbar ABS:en endast på framhjulet och tillåter låsning av bakhjulet ifall man kör på bana och känner att man har nytta av motardsladdar vid hårda inbromsningar.
Den nya LC4-motorn har numera separata mappningar för de bubbla tändstiften för en mer optimal förbränning och mjukare gång. Tändstiften jobbar parallellt upp till 4 000 varv och därefter byter motorn mapp och låter enbart ett av stiften jobba. Enligt KTM ska bränsleförbrukning minskat med 8–10 procent och lägre utsläpp gör motorn redo för de stundande Euro 4-kraven som kommer att gälla från och med 1 januari 2017.
Insprutningen med ride-by-wire är också uppdaterad. Det har bidragit till att eliminera på-och-av-känslan som Duken haft ända sedan modellen fick insprutning. Motorgången har blivit väldigt len och mjuk och saknar mer eller mindre helt de klassiska vibrationerna som en stånka i regel har.
Motorn har även fått en omarbetad och effektiviserad oljesmörjning som ökar serviceintervallerna till 1 000 mil vilket är ett plus då det ger bättre ekonomi för den som kör mycket.
Provkörningen ägde rum på slingriga bergsvägar med varierande kvalitet på asfalten. Fjädringen är mjuk och bekväm vid vanlig körning men när man pressar cykeln hårdare märks det också att Duke är välbalanserad då varken bak eller framfjädringen sticker ut och gör körningen nervös.
Motorn imponerade på de kurviga vägarna med branta uppförs- och nedförsbackarna. Vridmomentet som stånkan levererar gör körningen trygg och behaglig när den ena kurvan avlöser den andra. Växellådan känns perfekt drevad för motorn där sjätte växeln fungerar som en transportväxel för att motorvägsetapper ska kännas mer uthärdliga.
I övrigt är cykeln densamma som 2012 när den senaste modellen presenterades, förutom att den nu också går att får i A2-utförande. Summerat en rolig men samtidigt användbar hoj som blivit ännu bättre.
Plus: Lekfull pendlarhoj med långa serviceintervall. A2-förberedd. Effektivt ABS-system.
Minus: Personligen gillar jag R-modellens högre sadelhöjd mer (865 mm). Nu sitter du mer i än på hojen.
Publicerad i Bike nummer 7 2014.
Text: Matti Tepsa
Foto: KTM
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.