Honda VTX 1300

Önskar du dig en hoj från West coast eller Orange county choppers, men saknar bankkonto på Cayman-öarna?
Inga problem. Ingen annan fabrikstillverkad motorcykel med japansk tillförlitlighet och problemfria ägarutsikter liknar en äkta chopper lika mycket som Honda VTX 1300 Fury. Modellen lanserades i USA till säsongen 2009 och kom till Sverige ett år senare. Den är ett perfekt grundämne för att bygga en modern chopper som startar i ur och skur.
Det fina med Fury är att den redan i originalskick ser ut som ett specialbygge och kräver ganska blygsamma modifikationer för att få de mest luttrade medlemmarna i Sofia Hogs att kasta avundsjuka blickar efter dig. Samtidigt fungerar den till vardags och har samma höga driftsäkerhet som alla Hondas motorcyklar.Ljudet är förstås jätteviktigt på en chopper och Vance & Hines slip-on PC Twin Slash för Fury låter riktigt elakt utan att kosta skjortan.
De originamonterade gaffelmuttrarna ger ett billigt intryck och ser verkligen inte »special« ut. Ett billigt och effektivt sätt att råda bot på detta, och i dubbel mening ge hojen ett enormt lyft, är att byta ut gaffelmuttrarna mot 1-, 2- eller 3-tums gaffelförlängare. Om du dessutom kombinerar gaffelförlängarna med en kortare stötdämpare bak kommer intrycket av handbyggd chopper bli riktigt övertygande.Sitthöjden är låg på Fury och det är lätt att få intrycket att sitta precis ovanpå 200-millimetersdäcket. Men på din chopper vill du kanske sitta riktigt lågt och ett smid­igt kit för att sänka sadel­höjden fem centimeter går att hitta på lownmean.com för överkomliga 1 150 kronor.På samma sajt hittar du också gaffelförlängarna och hastighetsmätartavlor med demoniska dödskallar. Grymt eller kitchigt – det är din chopper och du som avgör.
S&S har i decennier tillverkat trimdelar till Harley Davidson och har tagit fram ett luftfilter till Fury som ersätter originalet och ger ett mer klassiskt utseende. Förutom ett skönare och högre insugs­ljud får du tillsammans med det öppnare avgassystemet fler välbehövliga hästkrafter. Kostar 2100 kronor på sscycle­.com­.

Annons

Annons

Senaste utgåvan