Harley Davidson XL 1200 Sportster 2004–

 

Av alla modeller i Harley-Davidsons program så var det inför 2004 Sportstern som var mest i behov av en rejäl uppdatering. Modellen har funnits sedan tidernas begynnelse och uppdaterades senast någonstans vid tiden för dinosauriernas utdöende.
Missförstå oss nu rätt. Den gamla modellen är inte dålig. Tvärtom är dess råa yta och motor del av dess charm. Men om du ställer de två modellerna bredvid varandra så är skillnaden enorm. Harley-Davidson uppger att 97 procent av motorcykeln är förändrad mellan modellerna.
Och det märks!
Det räcker med att du startar motorn så märker du att den är gummiupphängd och har nya kolvar, topplock och vevstakar. Den har dock inte insprutning ännu utan fortfarande förgasare. När modellen kommer med insprutning är dock bara en tidsfråga. Effekten har dock höjts till 70 hästkrafter.
En välkommen detalj är att kopplingen uppges ha blivit 25 procent lättare. Men att påstå att den har blivit lätt är dock en överdrift.
Sportster 1200 finns i två versioner ; Custom och Roadster. Skillnaden är att Custom har 21-tums framhjul, 17 liters tank, framflyttade fotpinnar och endast en bromsskiva fram samt några mindre skillnader i designen. Roadster har gjutna fälgar och varvräknare förutom den extra bromsskivan och den mindre tanken. Under vårt test kommenterade förarna modellernas skillnad kring bromsarna, som är betydligt bättre på Roadster men de föredrog samtidigt designen hos Custom. Bilden ovan är av en Custom, nedan en Roadster.
Modellen imponerar med suveräna vägegenskaper och markfrigång. Däremot så kan fortfarande bromsarna förbättras. 
När det gäller andrahandsvärde, servicekostnader och eventuella barnsjukdommar så har vi i skrivande stund inte hört något negativt om modellen. Barnsjukdommar för motorn torde vara små då det är en beprövad konstruktion och andrahandsvärdet hålls, som för samtliga Harley, på en hög nivå. Kort och gott ett bra köp för dig som värderar att kunna köra aktivt med din glidare. Många begagnade Harleys har annat avgassystem som ger ett mer rått läte samt oftast  lite mer effekt och det är något som verkligen gör stor skillnad för modellen. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser