Ducati MotoE debuterar på Misano

Ducatis 2023 MotoE-projekt har avancerat till nästa fas efter ett privat test som hölls på Misano tidigare denna månad.

Elmotorcykeln, som går under arbetsnamnet V21L, provkördes av Ducatis mångåriga testförare Michele Pirro. Ducati överraskade många i oktober när företaget avslöjade att de skulle bli den exklusiva motorcykelleverantören för MotoE World Cup 2023 – och ta över från Energica.

”V21L” är resultatet av det gemensamma arbetet av Ducati Corse-teamet och Ducatis RoD-ingenjörer, ett projekt som leds av Roberto Canè, Ducati eMobility Director, och togs ut på banan av Michele Pirro, professionell förare och Ducatis testförare sedan 2013, som utvärderade de tekniska egenskaperna och potentialen hos Ducatis första elmotorcykel.

Roberto Canè, Ducati eMobility Director: ”Vi upplever ett alldeles extraordinärt ögonblick. Jag har svårt att tro att det är verklighet och fortfarande inte en dröm! Vi är långt från färdiga ännu; vägen till mål är fortfarande väldigt lång, men under tiden har vi lagt en första viktig ”tegelsten”.

Michele Pirro, Ducati testförare: ”Att testa MotoE-prototypen på banan var mycket spännande, eftersom det markerar början på ett viktigt kapitel i Ducatis historia. Motorcykeln är lätt och har redan bra balans. Dessutom påminner gasregleringen i den första öppningsfasen och ergonomin mycket om den hos en MotoGP-hoj.”

Den främsta utmaningen i utvecklingen av en elektrisk racemotorcykel är fortfarande relaterade till batteriernas storlek, vikt och räckvidd. Ducatis mål är att göra elmotorcyklar som är högpresterande och kännetecknade för sin lätthet tillgängliga för alla FIM Enel MotoE™ World Cup-deltagare. Projektets fokus är, förutom bättre prestanda, viktrelaterat och att se till att kraftleveransen håller sig konstant under hela racet, bland annat med hjälp av ett kylsystem lämpligt för ändamålet.

Ducatis erfarenhet av FIM Enel MotoE™ World Cup kommer att vara ett grundläggande stöd för företagets produktutveckling. Målet är att, så snart tekniken tillåter det, skapa eldrivna Ducatimotorcyklar för landsvägsbruk som är sportiga, lätta, spännande och som kan tillfredsställa alla motorcykelentusiaster.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser