Dubbelt så många omkomna på fyrhjulingar

De fyrhjuliga motorcyklarna ökar konstant och med ett vanligt körkort kan vem som helst idag ge sig ut på vägarna. I takt med ökningen har antalet dödsolyckor med fyrhjulingarna mer än fördubblats. Hittills i år har fem personer omkommit. Dagens Nyheter (DN) berättar idag att marknaden för fyrhjulingar har exploderat det senaste året. Försäljningen har ökat med 64 procent, enligt Moped- och motorcykelbranschens riksförbund. Samtidigt har fyrhjulingarna blivit allt vanligare i trafiken.

– De har blivit mycket billigare. Och sedan vi gick med i EU får man köra fler konstiga fordon på gatorna. Man kan ju till och med ta ut en go-cart nu, säger Stefan Rönn på butiken 24-moto till DN.

Senast i måndags skadades en person allvarligt efter att en fyrhjuling med tre personer vält när de körde på en väg utanför Sollebrunn i Västergötland. Senare samma dag kolliderade en fyrhjuling med en bil utanför Länna i Stockholm. Som om inte detta vore nog dog under midsommarhelgen sammanlagt tre personer i olyckor med fyrhjulingar.

I år har fem dödsolyckor med fyrhjulingar inträffat vilket enligt Vägverket är mer än en fördubbling jämfört med tidigare år uppger DN.

– Det här är ett växande bekymmer, eftersom det är ett fritidsfordon som används för nöjesåkning i allt större utsträckning. De har blivit väldigt populära, särskilt i år. Det syns i olycksstatistiken, säger Thomas Lekander på Vägverket till DN.

I dag finns cirka 30 000 fyrhjulingar i Sverige. Ett fordon som från början användes som terrängfordon av lantbrukare, skogsbrukare, som arbetsredskap i fjäll och skog.

Allt fler av de fyrhjulingar som idag säljs är registrerade som vanliga motorcyklar och får därmed köras på vanliga vägar med A- eller B-körkort.

I Stockholm slipper fyrhjulingarna betala trängselskatt, de får köra i bussfiler – vissa bussfiler tillåter motorcyklar – och kan parkera gratis på motorcykelparkeringar. Precis som vanliga tvåhjuliga hojar med andra ord.

Vad tycker du, bör en särskild utbildning krävas för att få köra fyrhjuling, eller ska de täckas in av det vanliga A-körkortet?

Annons

Annons

Senaste utgåvan